Preskocit navigáciu

Slávnostné odovzdanie UN medailí za službu v mierových silách


Slávnostné odovzdanie UN medailí za službu v mierových silách

Dňa 04. februára 2020 bola vykonaná „Winter Medal Parade“ v kempe generála Milana Rastislava Štefánika vo Famaguste na Cypre, kde bolo odmenených za službu v mierových silách 70 profesionálnych vojakov slovenského kontingentu jednotky UNFICYP. Následne dňa 13. februára 2020 bolo slávnostné odmeňovanie aj na veliteľstve UNFICYP v Nikózii, kde bolo odmenených ďalších 53 profesionálnych vojakov zo Sektoru 4 a deväť príslušníkov ženijnej čaty. Medailu OSN dostáva každý vojak slúžiaci pod modrou vlajkou po 90 dňoch a následne sa za každých ďalších 180 dní služby udeľujú strieborné čísla.
Významnú udalosť v Sektore 4 v slovenskom kempe si nenechali ujsť ani najvyšší predstavitelia vojenskej operácie UNFICYP na čele s veliteľkou generálmajorkou Cheryl Pearce. Dôležitosť ocenenia príslušníkov UNFICYP zdôraznil aj náčelník štábu plukovník Neil Wright, ktorý prišiel v sprievode Defense Attachés z Francúzska a Veľkej Británie. Záujem navštíviť Sektor 4 bol naozaj veľký, keď pozvanie prijalo viac ako 50 hostí. Generálmajorka Cheryl Pearce, plukovník Neil Wright a veľvyslanec Slovenskej republiky na Cypre Ján Škoda ocenili prácu veliteľa kontingentu podplukovníka Rudolfa Rusnáka a jeho profesionálnych vojakov pripnutím UN medaily či udelením strieborného čísla. Slávnostným pochodom sa ukončila oficiálna časť programu. Všetci hostia a profesionálni vojaci zo Sektoru 4 boli pozvaní
na recepciu, kde si všetci mohli vychutnať slovenskú kuchyňu.
„Winter Medal Parade“ na veliteľstve UNFICYP v Nikózii bola jedinečná aj tým, že bola multi-národná. UN medailou bolo odmenených viac ako 200 profesionálnych vojakov z Argentíny, Čile, Veľkej Británie, Maďarska, Kanady a v neposlednom rade aj zo Slovenska. Zvláštna predstaviteľka generálneho tajomníka OSN a šéfka Mierových síl OSN na Cypre (UNFICYP) Elizabeth Spehar, veliteľka generálmajorka Cheryl Pearce a veľvyslanec SR na Cypre Ján Škoda zavesili medaily na uniformy slovenských profesionálov, ktorí svojou každodennou prácou reprezentujú Ozbrojené sily Slovenskej republiky na vysokej úrovni.
Vďaka patrí všetkým profesionálnym vojakom a ich rodinám, od ktorých sú odlúčení počas plnenia úloh medzinárodného krízového manažmentu.


Slávnostné odovzdanie UN medailí za službu v mierových siláchSlávnostné odovzdanie UN medailí za službu v mierových siláchSlávnostné odovzdanie UN medailí za službu v mierových silách

Autor: UNFICYP SLOVCON , Foto: autor - Dátum: 19.02.2020
Čítanosť: 8421
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share