Preskocit navigáciu

Psovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi Tatrami


Psovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi Tatrami  

V priestoroch Krpáčova pod Nízkymi Tatrami a v niektorých ďalších lokalitách v Brezne  a v Podbrezovej sa v dňoch 18.  až 22. júna uskutočnil Medzinárodný kooperačný výcvik psovodov a služobných psov ozbrojených zborov a Vojenskej polície. Riadiaci výcviku hlavný kynológ MO SR a vedúci oddelenia kynológie Odboru výcviku a kynológie Vlkanová-Hronsek Vojenskej polície major Peter Šoltés minulý rok vyslovil želanie, aby sa na výcviku stretli nielen zástupcovia rezortu obrany, vnútra a spravodlivosti zo Slovenska, ale postupne všetkých krajín V-4.

„Okrem všetkých rezortov, ktoré na Slovensku využívajú pri svojej činnosti psovodov a psov (Finančná správa, Policajný zbor a Zbor väzenskej a justičnej stráže) sa na výcviku už tradične zúčastňujú zástupcovia českej Vojenskej polície. Minulý rok pribudli psovodi maďarskej väzenskej stráže a v tomto roku aj psovodi maďarskej vojenskej polície a Armády ČR. Celkovo sa zišlo vyše 70 psovodov a 80 psov,“ hovorí major Šoltés a želá si, aby sa na budúci rok pod Nízkymi Tatrami stretli psovodi z celej Vyšegradskej štvorky.

Služobné psy boli rozdelené podľa spôsobu ich využitia. V tomto roku bolo najviac (vyše 30) hliadkových psov, ktorí mali samostatný program. Skupiny boli pre psov na špeciálne využitie (strážne, všestranné, obranárske, na detekciu otravných a psychotropných látok ale aj výbušnín, zbraní, tabaku či mŕtvol). Psovodi so svojimi psami plnili rôznorodé úlohy. V mnohých typoch prostredia. Nielen v okolí horského hotela Hydro Krpáčovo, v priestoroch nepoužívaného hotela Junior v tej istej lokalite (tam cvičili predovšetkým hliadkové a všestranné psy), ale aj v objektoch autobusovej stanice a v železničnom depe v Brezne. V tamojšom diskotékovom klubu Sírius, kde museli zasahovať v hlučnom prostredí pri svetelných efektoch. V tomto roku pribudol premiérovo aj bývalý zdravotnícky areál v Podbrezovej, a zimný štadión v Brezne. Aby čo najlepšie preverili všetky svoje zručnosti. Plnili úlohy najmä pri prieskume terénu, nájdení a označení páchateľov. Psovodi so svojimi psami museli okrem klasickej - všestrannej kynológie zvládnuť prieskum budovy, rozvoj agresivity psa, potláčanie davu (výtržnosť), hryzenie vo vode, hryzenie v nočných podmienkach s použitím svetelných efektov, pachové práce (praktické stopy), poslušnosť špeciálna kynológia (drogy, výbušniny, tabak, mŕtvoly, CITES) vyhľadávanie záujmových pachov v rôznych priestoroch v dennej a nočnej dobe, výbušniny naviac vyhľadávanie nástražných výbušných systémov.

Podľa majora Šoltésa veľmi prospešná pre všetkých účastníkov výcviku bola aj neformálna výmena skúseností, ktoré získali pri svojej doterajšej činnosti. Ale i výmena figurantov, vzoriek na špeciálne práce z jednotlivých rezortov. Medzirezortná spolupráca je podľa neho nenahraditeľnou formou výcviku a prípravy psovodov a služobných psov na reálne využitie – služobný výkon. Nielen výmena vzoriek na špeciálne práce, ochranných pomôcok pri cvikoch obrany, ale aj figurantov samotných, ako aj možnosť sledovať tréningové metódy, postupy jednotlivých psovodov a príležitosť o nich diskutovať sú základnými myšlienkami takejto spolupráce. V tomto roku sa psovodi od odborníčok dozvedeli aj zaujímavé informácie o výžive psa.

So spoločným výcvikom je spokojný aj hlavný kynológ českej Vojenskej polície kapitán František Hanslík, ktorý má skúsenosti aj z pôsobenia v operácii ISAF v Afganistane. „Je to pre nás výborná možnosť výmeny skúseností, postupov pri plnení úloh v neznámom prostredí pre našich psovodov a psov. Je dobré, že úlohy plnia v zmiešaných tímoch. Lebo v prípade potreby môžu byť nasadení spoločne na riešenie úloh. Mňa osobne najviac zaujal priestor opusteného hotela, ktorý poskytuje doslova ideálne podmienky pre rôznorodý výcvik. Už sa tešíme na spoločnú prípravu s psovodmi slovenskej vojenskej polície v našich českých výcvikových zariadeniach,“ hovorí kapitán Hanslík. Možnosť porovnať sa svojimi kolegami privítal aj vedúci maďarských vojenských policajtov podporučík József Dávid Torsa.

Medzi psovodmi bolo aj niekoľko žien. Nielen z radov slovenskej polície, finančnej správy, českej vojenskej polície i rotná Ivana Pellegrini z oddelenia kynológie Odboru výcviku a kynológie Vlkanová-Hronsek so svojim belgickým ovčiakom Čertom. Ten svojmu menu nezostal nič dlžný a poriadne potrápil prítomných figurantov.


Psovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi TatramiPsovodi zo Slovenska, Čiech a Maďarska cvičili pod Nízkymi Tatrami

Autor: MO SR: Jozef ŽIAK , Foto: MO SR: Jozef ŽIAK - Dátum: 20.06.2018
Čítanosť: 5408
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share