Preskocit navigáciu

Multifunkční vojaci zo Slanských vrchov


Multifunkční vojaci zo Slanských vrchov

Príslušníci prešovskej roty rádiotechnického prieskumu, ktorí patria k práporu rádiolokačného prieskumu zvolenskej brigády velenia, riadenia a prieskumu vzdušných síl plnia úlohy v neľahkých podmienkach. Jednotlivé pracoviská majú rozmiestnené na východnom Slovensku v pohorí Slanské vrchy, ale aj v najvýchodnejšom výbežku Slovenského rudohoria. Na kopcoch v nadmorských výškach od 850 do takmer 1250 metrov nad morom.

Malý kolektív ľudí, pod vedením veliteľa roty, uskutočňuje vyčlenenými silami a prostriedkami nepretržitý rádiotechnický prieskum vzdušného a pozemného priestoru. Jeho úlohou je včasné zisťovanie objektov, spracovanie, vyhodnotenie a odosielanie zistených údajov. Pomáha tak zabezpečovať obranu suverenity vzdušného priestoru Slovenska. Jednotka okrem iného disponuje moderným technickým zariadením, pasívnym senzorom 4. generácie, známejším pod označením VĚRA.

Veliteľ roty a jeho veliaci poddôstojník pripomínajú, že príslušníci roty musia byť doslova multifunkčnými vojakmi. „Nielen operátori, ale aj príslušníci velenia či družstva zabezpečenia musia priložiť ruku k dielu. Každý musí ovládať elektrocentrálu, riadiť nákladné motorové vozidlo (mať vodičské oprávnenie skupiny C, E), pohybovať sa v náročnom horskom teréne, ovládať zdvíhacie zariadenia, ktoré sú bežnou súčasťou kompletu. Ale aj ovládať viazacie prvky, lebo naše zariadenie je mobilné a váži niekoľko desiatok ton. Preto bežný operátor má strojnícky preukaz na elektrocentrály, zdvíhací preukaz na zdvíhacie zariadenia, musí vedieť ovládať motorovú pílu,“ pripomína veliaci poddôstojník.

Na odlúčených stanovištiach musia zvládať plniť úlohy v sťažených podmienkach aj bez vonkajšej pomoci. Už veľa razy čelili vrtochom počasia najmä pri snehových kalamitách, (ale aj pri veterných, veď v máji 2014, keď spadlo pri jednom z ich pracovísk niekoľko tisíc stromov sa prerezávali do práce takmer celý deň). Niekedy to okrem iného znamená aj striedanie zmeny bez pomoci techniky. Teda až 15 kilometrový peší presun. Aj napriek spomínaným podmienkam sa podarilo podľa veliteľa roty vytvoriť dobrý kolektív. Pochvaľuje si predovšetkým prácu svojho veliaceho poddôstojníka a mnohých starších skúsených analytikov, aj ich mladších kolegov. Multifunkčných vojakov v tom pravom zmysle slova.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVV

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 14.01.2015
Čítanosť: 6658
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share