Preskocit navigáciu

Na trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo Serede


V dňoch 6. - 10. októbra 2014 prebiehal v Centre simulačných a trenažérových technológií (CSTT) v Brne štábny nácvik 153. ženijného práporu, za účasti takmer sto vojakov z 15. ženijného pluku AČR. Ako pozorovatelia sa zúčastnili aj piati slovenskí ženisti zo ženijního praporu v Seredi. Celé cvičenie riadil veliteľ 15. ženijného pluku plukovník Robert Bielený.
Hlavnou témou bolo precvičenie činnosti ženijného práporu pri plnení úloh ženijnej podpory mechanizovanej brigády. Cieľom následne preverenie schopnosti veliteľov v zhodnotení situácie, prijímaní rozhodnutí a ich správnej reakce na informacie v priebehu bojovej činnosti.
Cvičiaci plnili úlohy ženijnej podpory, napr. budovali ochranné staveb a okopy, budovali a údržiavali cesty pre pohyb vlastných vojsk a skúmali ženijné opatrenia nepriateľa. Pomocou trenažérovej technológie boli naviac rozohrávané incidenty, ako napríklad výbuch míny, která poškodila vozidlo a usmrtila vojakov, poškodenie stálych mostov, delostrelecký útok či zranenia pri simulovanom nálete. Riešenie incidentov vždy preveruje rozhodovací proces veliteľov a komunikačné toky, vrátane podávania hlásení. Vždy to znamená prijať následné opatrenia. „Pre cvičiacich veliteľov všetkých stupňov je kľúčová každá informácie, i zdanlivo nedôležitá, ktorá potom má vplyv na prijatie správneho rozhodnutia o použití svojich jednotiek a následnom splnení úlohy,“ objasnil podplukovník Petr Klepáček zo skupiny rozohry. "Pomocou simulátorov je možné s minimálnymi nákladmi vyskúšať rôzne situácie."
         "Štábne nácviky u nás boli zamerané predovšetkým na stabilizačné operácie či domáci krizový management. V blízkej budúcnosti však plánujeme cvičenie práve s tematikou ženijnej podpory boja a môžeme tak využiť skúsenosti českých kolegov," skonštatoval major František Mihalovič, zástupca veliteľa ženijného práporu PS ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Na trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo SeredeNa trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo SeredeNa trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo SeredeNa trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo SeredeNa trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo SeredeNa trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo SeredeNa trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo SeredeNa trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo SeredeNa trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo SeredeNa trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo SeredeNa trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo SeredeNa trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo SeredeNa trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo SeredeNa trenažéroch v CSTT v Brne bojovali aj ženisti zo Serede

Autor: kpt. Miroslava Štenclová, 15. žp - Dátum: 13.10.2014
Čítanosť: 6710
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share