Preskocit navigáciu

M. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínali


M. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínali

Minister obrany SR Martin Glváč si dnes na vojnovom cintoríne v Petržalke – Kopčanoch pripomenul Deň vojnových veteránov. Pri príležitosti tohto svetového dňa ocenil pamätnými medailami jedného z dvoch posledných veteránov západného odboja žijúceho na Slovensku plukovníka vo výslužbe Milana Píku a vdovu po účastníkovi národného boja za oslobodenie v rokoch 2. svetovej vojny Ailsu Domanovú. Pamätnú medailu pri príležitosti 20. výročia Ozbrojených síl SR, ktoré si tento rok pripomíname, si prevzal aj Miroslav Košírer, ktorý sa stará o vojenský bunker v Petržalke.

„Domnievam sa, že sme vojnovým veteránom niečo dlžní, a preto som rád, že sa takáto tradícia v posledných rokoch obnovuje. Myslím, že vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si tento pamätný deň pripomínali tak, ako je to v mnohých krajinách vo svete,” uviedol šéf rezortu obrany.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Petra Vojteka sú vojnové cintoríny symbolom hrdinstva prejaveného v boji. “Nútia nás uvedomiť si, aké nesmierne dôležité je žiť v mieri a brániť slobodu. Ceníme si nezištné nasadzovanie životov vojakov v bojoch za ideály humanizmu a demokracie,” zdôraznil. Zároveň vyslovil poďakovanie všetkým, ktorí sa o vojnový cintorín v Petržalke starajú.

Pietnu spomienku na tento pamätný deň dnes ocenila aj Ailsa Domanová. Ako uviedla, je dobré ak si aj mladí ľudia pripomínajú tých, ktorí položili svoj život za to, aby sa oni mali neskôr lepšie. Plukovník vo výslužbe Milan Píka si dnes počas pietnej spomienky zaspomínal aj na svojho otca generála Heliodora Píku, ktorý bol obvinený z vlastizrady a popravený obesením. Jeho meno očistil až syn Milan, ktorý bol cez vojnu leteckým navigátorom.

Pri príležitosti Dňa vojnových veteránov dnes vojaci od 11.00 h v Bratislave, v Banskej Bystrici a v Košiciach rozdávajú ľuďom informačné letáky a kvety divého maku, ako symbol tohto dňa. Ministerstvo obrany SR chce touto aktivitou informovať verejnosť o význame tohto pamätného dňa. Na Slovensku je v súčasnosti registrovaných 7942 vojnových veteránov, ktorí o tento štatút požiadali.

Deň vojnových veteránov si svet pripomína v deň výročia ukončenia 1. svetovej vojny. Prímerie po štvorročnom krvavom konflikte bolo podpísané 11. novembra 1918 v Compiégne vo Francúzsku. V niektorých krajinách nazývajú Deň vojnových veteránov aj ako Deň červených makov. V roku 1920 totiž prijali vojnoví veteráni kvet červeného maku za symbol spomienky na vojnové hrôzy. Na vojnovom cintoríne v Petržalke v Kopčanoch je pochovaných 331 vojakov deviatich identifikovaných národností. Vznikol v priebehu 1. svetovej vojny, v roku 1916 ako doplnok vojenského lazaretu, kde ležali väčšinou ťažko ranení vojaci Rakúsko-uhorskej monarchie, ale aj iní vojaci bojujúcich strán.


M. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínaliM. Glváč: Vojnoví veteráni si zaslúžia, aby sme si ich pamätný deň pripomínali

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 11.11.2013
Čítanosť: 7740
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share