Preskocit navigáciu

M. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovať


M. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovať

Cvičenie Capable Logistician 2013 dokázalo, že Ozbrojené sily SR a armády iných krajín vedia spolupracovať a zdieľať spôsobilosti, v ktorých sú špecifické. Zhodnotil to minister obrany SR Martin Glváč po tom, ako si dnes spolu s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom pozrel dynamické ukážky cvičenia v priestoroch Vojenského výcvikového priestoru Lešť.

„Pre nás to má ešte osobitný význam, a to je propagácia tohto jedinečného výcvikového zariadenia, ktoré chceme ďalej dobudovať, aby sme ho mohli ešte viac ponúkať zahraničným armádam a iným zložkám na výcvik, pretože cvičísk takéhoto rozsahu je v Európe málo,“ povedal šéf slovenského rezortu obrany. To, že sa toto najväčšie logistické cvičenie za posledných desať rokov konalo vo výcvikovom priestore Lešť, je podľa jeho slov aj našou výbornou prezentáciou v rámci NATO.

Prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý je zároveň hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR, ocenil, že krajiny, ktoré sa na cvičení zúčastnili preukázali schopnosť spolupráce, harmóniu a súdržnosť pri vykonávaní rozkazov v rámci situácií, ktoré boli v rámci cvičenia namodelované.

Podľa českého ministra obrany Vlastimila Piceka sa dnešné dynamické ukážky cvičenia približovali reálnym podmienkam. „Som rád, že bolo vidieť, že koordinácia a kompatiblilita jednotlivých zariadení v rámci aliancie funguje,“ povedal. Ako doplnil veliteľ Mnohonárodného centra pre koordináciu logistiky (MLCC) plukovník Miroslav Pelikán, toto cvičenie je významným míľnikom mnohonárodných logistických schopností, ktoré sú nevyhnutne potrebné pre zabezpečenie koaličných operácií. „Jedná sa o najväčšie cvičenie svojho druhu. Precvičujeme tu hlavné logistické oblasti, ako je zabezpečenie vody, palivom, muníciou, opravu výzbroje a techniky, vyslobodozovanie, presuny a dopravu. V podstate všetky logistické funkčné oblasti, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie operácií,“ vysvetlil.

Capable Logistician 2013 je najväčším medzinárodným logistickým cvičením Severoatlantickej aliancie za posledných desať rokov. Okrem členských krajín Aliancie sa na ňom zúčastňujú aj vojaci z partnerských krajín, a to napríklad z Ruska, či Indie. Cvičenie je unikátne tak počtom zúčastnených vojakov, ako aj množstvom techniky, ktorá sa v rámci neho používa.

Scenár Capable Logistician 2013 vychádza z fiktívneho konfliktu medzi dvomi krajinami, kedy o nasadenie vojsk NATO do konfliktného regiónu požiadala Bezpečnostná rada OSN. Cvičenie sa koná od 8. do 26. júna vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť. Koordináciu spoločných logistických postupov si precvičí viac ako 1700 vojakov z 35 krajín sveta. Cvičenie riadi Mnohonárodné centrum pre koordináciu logistiky (MLCC).


M. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovaťM. Glváč: Cvičenie Capable Logistician dokázalo, že OS SR a armády iných krajín vedia spolupracovať

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 20.06.2013
Čítanosť: 11888
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share