Preskocit navigáciu

ISAF - Odmínované plochy, vybudované opevnenia


ISAF - Odmínované plochy, vybudované opevnenia

Poďakovanie za odmínovanie tisícok štvorcových metrov, za vybudované opevnenia a ďalšie ženijné práce, za spoľahlivú strážnu službu, disciplínu aj priateľstvo vyslovil v pondelok slovenským vojakom veliteľ leteckej základne v Kandaháre Air Commodor Malcolm Brecht. Na stretnutí boli prítomní plukovník gšt. Jindřich Joch, veliteľ Centra riadenia operácií Generálneho štábu OS SR, Martin Sklenár zo Sekcie obrannej politiky a medzinárodných vzťahov ministerstva obrany ako aj velitelia odchádzajúceho i nového slovenského kontingentu operácie ISAF podplukovníci Jozef Ševčík a Alexander Schober.

„Slovenskí vojaci vykonali na našej základni obrovský kus práce a domov odnesú skvelé posolstvo o svojej profesionalite, ktorú prejavili v rámci mnohonárodných síl v ISAF,“ zdôraznil britský Air Commodor (ekvivalent hodnosti brigádny generál), ktorý velí najväčšej základni NATO na svete, kde pôsobí približne 20-tisíc vojakov. Nakoľko už bol informovaný o možných zmenách týkajúcich sa vysielania slovenských vojakov do ISAF, predbežne ho zaujímalo aj možné navýšenie najmä počtu ženistov či zmena mandátu tak, aby ženijné či odmínovacie práce mohli vykonávať tiež mimo základne. To však bude predmetom konkrétnych rokovaní až ak by padli príslušné politické rozhodnutia, pričom plukovník Joch potvrdil, že Slovensko bude do vojenských operácií v zahraničí vysielať v každom prípade vždy tých najpripravenejších vojakov.

„Za uplynulých šesť mesiacov sme odmínovali 120-tisíc metrov štvorcových ručne a 116 tisíc metrov štvorcových pomocou odmínovacieho kompletu Božena,“ dokladoval na pondelkovej kontrole vykonaných prác plukovníkovi Jochovi veliteľ multifunkčnej ženijnej roty kapitán Vladimír Dutka. Plukovníkovi, ktorý v Afganistane velí aj skupine metodickej pomoci pri rotácii jednotiek, konkretizoval, že najťažšie bolo preveriť na mínovú bezpečnosť tzv. mínové ploty ešte po bývalej sovietskej armáde. Tie vtedy napomáhali ochrane letiska. Popri vyše dvoch desaťročiach starých mín bolo však v pracovnom priestore aj veľa ďalších kovových premetov. To v aj tak veľmi horúcom a prašnom prostredí ešte komplikovalo nebezpečnú činnosť. „Dôležité je, že všetci naši vojenskí odmínovači sú vďaka vlastnej profesionalite zdraví a v poriadku, čo ale bohužiaľ nemôžu povedať niektoré civilné kontraktorské firmy,“ poznamenal kapitán Dutka. Uviedol, že nájdené protipechotné míny, nevybuchnutú muníciu či rakety následne likvidovali slovenskí ženisti v súčinnosti s americkým pyrotechnickým EOD tímom. Kapitán Dutka ďalej vymenoval: „Naša ženijná letisková stavebná čata pracovala na opevňovacích prácach okolo základne. Betónovali sme plochy pri pristávacej dráhe, vykopali odvodňovací kanál. Na nové miesta sme premiestnili strážne veže. Posilnili sme ochranu slovenských vojakov strážiacich vstup na základňu, pričom sme tiež zlepšili podmienky pre miestnych robotníkov v čakacom priestore pred ich kontrolou a vstupom do areálu základne.“

Otvorenosť a priamosť, dôvera vo svojich podriadených veliteľov, nepretržitá komunikácia a stále nasadenie - to sú podľa veliteľa 245 členného slovenského kontingentu v Afganistane podplukovníka Ševčíka nevyhnutné atribúty veliteľa k tomu, aby celá jednotka pracovala profesionálne od prvého dňa nasadenia až po ten posledný. Samozrejme, aj on musel v rámci svojho kontingentu riešiť problémy, ktoré priniesol život. Celkovo však jednoznačne konštatuje, že Slováci opäť ostali verní svojej povesti profesionálnych, odborne pripravených a flexibilných vojakov, čo potvrdilo aj pondelkové uznanie od veliteľa leteckej základne v Kandaháre Air Commodora Malcoma Brechta.

 


Foto1Foto1Foto1Foto1Foto2Foto2Foto2Foto2Foto3Foto3Foto3Foto3Foto4

Autor: MO SR Pavol VITKO, OS SR kpt. Milan VANGA , Foto: P. Vitko, M. Vanga - Dátum: 08.12.2009
Čítanosť: 23387
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share