Preskocit navigáciu

Štátny tajomník Miloš Koterec na návšteve ZaSKIS


Štátny tajomník Miloš Koterec na návšteve ZaSKIS

Veliteľ  základne stacionárnych komunikačných a informačných systémov (ZaSKIS) plukovník Ľubomír Gacko privítal dňa 29. apríla 2013 na centrálnej lokalite ZaSKIS v Trenčíne štátneho tajomníka ministerstva obrany Miloša Koterca a veliteľa Síl výcviku a podpory brigádneho generála Ľubomíra Svobodu.

V priestore Centrálnej lokality veliteľ základne návšteve objasnil úlohy ZaSKIS, ku ktorým patrí zabezpečenie výstavby a prevádzky komunikačných a informačných systémov, ako aj systémov informačnej bezpečnosti. Zároveň zdôraznil úlohy Dátového centra - systému vysokej dostupnosti dát.

Ako ďalšie odborné úlohy veliteľ ZaSKIS označil oblasť poskytovania služieb komunikačných a informačných systémov (KIS). Dôležitou podporou, ktorú základňa poskytuje je odborná pomoc používateľom služieb KIS za súčinnosti operátorov kontaktného centra, správcov a metodikov systémov. ZaSKIS sa zároveň v minulosti zaviazala podporovať tvorbu koncepcií, metodických pokynov, nariadení a smerníc pre oblasť KIS v spolupráci so Sekciou modernizácie a podpory MO SR.

Veliteľ pripomenul aj podporu ZaSKIS pri budovaní a prevádzke systémov v rámci operácií medzinárodného krízového manažmentu, integrovaného systému ochrany vzdušného priestoru NATO (NATINADS) a podporu zahraničným pracoviskám.

V rámci šetrenia rozpočtu sa podarilo v roku 2012 zaviesť novú telekomunikačnú normu, konsolidáciu telefónnych okruhov  a konsolidáciu licenčnej a technickej podpory. Veliteľ predstavil ďalšie smerovanie ZaSKIS zamerané na používateľa v zmysle "modernizuj a šetri", a to rozširovaním lokálnych sietí na útvary, automatizáciou denných rutín a mnohých iných výhod, ktoré v dnešnej dobe informačné a komunikačné technológie poskytujú.

Štátny tajomník Miloš Koterec sa zaujímal aj o plánované úlohy v blízkej budúcnosti. Náčelník skupiny detekcie a analýz prienikov kapitán Branislav Kulich informoval štátneho tajomníka o prestížnom medzinárodnom cvičení zabezpečenia kybernetického priestoru Locked Shields 2013, ktoré sa uskutočnilo 22. – 26. apríla aj so zastúpením príslušníkov ZaSKIS. Podľa kapitána Kulicha, ktorý bol vedúcim slovenského tímu v minulom ročníku cvičenia, si získali práve slovenskí zástupcovia „strieborným“ umiestnením rešpekt u organizátora cvičenia a ostatných zahraničných cvičiacich tímov. Úspechy slovenských vojenských špecialistov v oblasti kybernetickej bezpečnosti súvisia aj s budovaním Centra kybernetickej obrany, ktoré je v súčasnosti najzložitejšou úlohou ZaSKIS. Procesu vytvárania Centra pomáha aj úzka spolupráca našich špecialistov s kolegami z už existujúcich centier vo svete práve počas medzinárodných cvičení.


FotoFotoFotoFotoFotoFotoFotoFotoFotoFoto

Autor: kpt. Ing. Richard Podoba , Foto: kpt. Ing. Richard Podoba - Dátum: 02.05.2013
Čítanosť: 16368
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share