Preskocit navigáciu

Pred odchodom do Afganistanu


Pred odchodom do Afganistanu

Vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť vrcholí v týchto dňoch taktickým cvičením sústredený výcvik júnovej rotácie strážnej jednotky KAF do Afganistanu, ktorý sa začal ešte koncom marca.

Podľa zástupcu veliteľa pozemných síl plukovníka gšt. Karola Navrátila sústredený poľný výcvik jednotiek martinského mechanizovaného práporu ukazuje aj pokrok, ktorí príslušníci našich ozbrojených síl dosiahli vo svojej príprave na operácie a misie medzinárodného krízového manažmentu.

Výcvik novej rotácie ISAF vyvrcholil 3. apríla bojovými streľbami zo všetkých ručných zbraní, ktoré budú slovenskí vojaci používať pri plnení úloh v operácii ISAF. Veliteľ martinského práporu podplukovník Róbert Funtaľ, ktorý bol zároveň riadiacim celej prípravy zdôraznil, že vojaci museli v jej priebehu zvládnuť a správne reagovať na 115 rôznych incidentov. Pripravovali sa na plnenie úloh ochrany a obrany pridelených strážnych pozícií a objektov na základni KAF v Kandahare pri rutinných kontrolách i vzniku krízových situácií. Aj na to, ako si udržať bojovú efektívnosť počas plnenia úloh pod dlhodobou fyzickou a psychickou záťažou.

Na Lešti boli prítomní velitelia útvarov a zväzkov celých pozemných síl. Veliteľ centra riadenia operácií (CRO) Generálneho štábu OS SR plukovník gšt. Daniel Zmeko pripomenul, že účasť spomínaných veliteľov bola dôležitá. „Okrem iného aj preto, aby sa zjednotili v postupoch prípravy na operáciu ISAF a navzájom si vymenili získané skúsenosti z tohto procesu,“ zdôraznil veliteľ CRO. Zároveň veliteľov oboznámil s novými výzvami, ktoré v súčasnom období stoja pred slovenským kontingentom v Afganistane. A to nielen pred strážnymi jednotkami, ale aj národným podporným prvkom (NSE). V zahraničných misiách a operáciách sa za uplynulých 20 rokov podieľalo vyše 16 tisíc príslušníkov slovenských ozbrojených síl.


Pred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do AfganistanuPred odchodom do Afganistanu

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 04.04.2013
Čítanosť: 11294
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share