Preskocit navigáciu

Seminár a stretnutie absolventov Univerzity národnej obrany USA


Seminár a stretnutie absolventov Univerzity národnej obrany USA

Začiatkom mája sa v historickom poľskom meste Krakov uskutočnil vôbec prvý európsky seminár kontinuálneho vzdelávania a stretnutie absolventov vzdelávacích programov americkej Univerzity národnej obrany.

Takmer sedem desiatok absolventov - vysokopostavených expertov na bezpečnostnú problematiku z celej Európy, ale aj napríklad zo vzdialeného Japonska, sa tri dni venovali diskusii o zásadných bezpečnostných otázkach súčasnosti. Generáli a dôstojníci v činnej službe, velitelia síl, ale aj náčelníci generálnych štábov, či už v činnej službe alebo v zálohe a celý rad civilných expertov na bezpečnostnú a zahranično-politickú problematiku mali okrem väzby na diskutovanú problematiku spoločné aj to, že všetci boli abosolventami už spomínanej Univerzity národnej obrany USA, so sídlom vo Washingtone, D.C.

Za dobu, čo sa táto najprestížnejšia americká vzdelávacia a výskumná inštitúcia rezortu obrany USA otvorila aj medzinárodným študentom, vychovala viac ako 1500 absolventov z celého sveta vo svojich hlavných programoch ako Národná vojnová škola (NWC - National War College), Priemyselná fakulta ozbrojených síl (ICAF - Industrial College of the Armed Forces), Vyššia štábna škola spoločných síl (Joint Forces Staff College), Vyššia škola medzinárodnej bezpečnosti a Partnerský program boja proti terorizmu. Zo Slovenskej republiky doteraz absolvovalo dva najvyššie kurzy celkom 10 príslušníkov ozbrojených síl SR. Na uvedenom seminári sa za SR zúčastnili štyria absolventi – generálmajor Pavel Macko (ICAF 2002 - veliteľ NATO JFTC), podplukovník Slavomír Staviarsky (NWC 2011 - GŠ OS SR), plukovník v zál. Gabriel Kopecký (NWC 2000 – bývalý GR SEOPMZ MO SR) a plukovník v zál. Jaroslav Gofjár (NWC 2005 – bývalý riaditeľ VSS).

Po tom, čo sa takéto stretnutia uskutočnili v Bankoku a Dubai, Univerzita národnej obrany USA (NDU) sa rozhodla realizovať takéto stretnutie aj v Európe. Poľsko bolo zvolené za organizátora preto, lebo táto krajina má vôbec najvyšší počet členov v sieni slávy NDU, kde sa zaraďujú tí absolventi, ktorí dosiahli pozíciu NGŠ alebo ekvivalentu v rámci svojej krajiny.

Okrem obnovenia starých priateľstiev a spomienok sa účastníci seminára venovali predovšetkým diskusii na témy dopadu realokácie ozbrojených síl USA na bezpečnosť Európy, politiku NATO v oblasti protiraketovej obrany a nukleárnej politiky, hlavné témy nadchádzajúceho samitu NATO, perspektívy a výzvy tzv. inteligentnej obrany (Smart Defence Initiative), operačné skúsenosti z aktuálnych misií NATO, Európska únia a perspektíva spoločnej bezpečnostnej politiky vo svetle ekonomických a finančných výziev. Okrem hosťujúcich rečníkov ako Fred Frederickson - riaditeľ sekcie nuklárnej politiky medzinárodného štábu NATO, Andrew Michta – expert na transatlantické vzťahy z Marshallovho fondu, Leo Michel z Inštitútu pre národné strategické štúdie NDU to boli predovšetkým absolventi NDU, ktorí aktívne vystupovali v jednotlivých panelov a zapájali sa do diskusie.

Za hostiteľskú krajinu vystúpil s hlavným referátom o histórii, súčasnosti a predovšetkým budúcnosti poľských ozbrojených síl náčelník generálneho štábu poľských ozbrojených síl, generál Mieczyslaw Cieniuch (ICAF 2000). S hlavným referátom za absolventov NDU na tému “Connected Forces Initiative (iniciatíva prepojených síl) a úlohy JFTC” vystúpil príslušník OS SR generálmajor Macko, veliteľ výcvikového centra spoločných síl NATO dislokovaného v Poľskej Bydgoszczi. Vo svojom vystúpení oboznámil účastníkov s hlavným smerovaním najnovšej iniciatívy generálneho tajomníka NATO a podrobnejšie informoval o súčasných úlohách a predovšetkým vízii pre JFTC do budúcnosti, ako jednej z rozhodujúcich inštitúcií podieľajúcich sa na implementácii tejto najnovšej iniciatívy. V rámci doplňujúceho programu sa účastníci mohli oboznámiť s históriou Poľska a Krakova, ako aj navštíviť neďaleké múzeum v bývalom koncentračnom tábore Osviečim.


Seminár a stretnutie absolventov Univerzity národnej obrany USASeminár a stretnutie absolventov Univerzity národnej obrany USASeminár a stretnutie absolventov Univerzity národnej obrany USASeminár a stretnutie absolventov Univerzity národnej obrany USA

Autor: NATO Joint Force Training Centre Bydgoszcz, Poľsko , Foto: ISMO NDU, Washington - Dátum: 17.05.2012
Čítanosť: 13659
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share