Preskocit navigáciu

Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne


Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne

Celkovo 74 vojakov čakateľov z toho 7 žien úspešne zvládlo celodenné prežitie v poľných podmienkach na posádkovom cvičisku v Sučanoch pri Martine. V dňoch 8. -9. marca tak záverečným vyvedením úspešne ukončili 9 týždňový základný vojenský výcvik v Prápore výcviku v Martine.

Hlavnou úlohou prežitia bolo reálne preverenie zručností, ktoré získavali na učebni v rámci hodín teoretickej prípravy. „Čakatelia majú preukázať, ako vedia pretaviť do praxe získané vedomosti,“ povedal starší inštruktor výcviku Práporu výcviku v Martine Vladimír Hromada a zdôraznil, že vo výcviku prešli troma fázami. V prvej fáze adaptačnej, sa učili základy všetkých vojenských príprav, druhá fáza strelec zahŕňa teoretické základy o zbraniach pričom je zavŕšená ôsmimi cvičeniami strelieb, a fáza posledná je taktik, kde sa preberá taktická príprava a zavŕši ju práve záverečné cvičenie, ktoré prebehlo na posádkovom cvičisku v Sučanoch.

Čakatelia v rámci neho absolvovali desaťkilometrový peší presun z Práporu výcviku Martin na cvičisko do Sučian, plnili úlohy hliadkovania pri prechode neznámym terénom a po príchode na cvičisko museli zaujať a vybudovať priestor rozmiestnenia mimo boja. Každý z nich si vybudoval okop jednotlivca a spoločne vybudovali spojovacie chodníky. Museli priestor zabezpečovať a určiť si pozorovateľov. Všetkým trom čatám bol vydaný obed v priestore rozmiestnenia, po ktorom vyslali prieskumné hliadky, analyzovali priestor možného útoku na protivníka a nakoniec vykonali samotný útok.

Po polnoci vojenských nováčikov preverili inštruktori z činnosti pri možnom napadnutí tábora a v nočných hodinách vykonali i presun, počas ktorého museli oproti dňu skrátiť rozstupy a kontrolovať sa navzájom. V skorých ranných hodinách si v priestore rozmiestnenia mimo boj pripravili raňajky, zahladili stopy a úspešne tak ukončili záverečné sústredenie základného vojenského výcviku. V piatok 11. marca 2011 ich tak ešte čaká slávnostné vyradenie a povýšenie do vojenskej hodnosti vojak 2. stupňa.


Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 2Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 2Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 2Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 2Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 3Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 3Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 3Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 3Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 4Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 4Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 4Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 4Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 5Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 5Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 5Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 5Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 6Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 6Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 6Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 6Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 8Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 8Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 8Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 8Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 9Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 9Vojenskí nováčikovia zvládli 24 hodín v teréne 9

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 09.03.2011
Čítanosť: 18627
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share