Preskocit navigáciu

Pripomíname si históriu


Pripomíname si históriu

Dňa 30. apríla 2024 sa v priestoroch Posádkového klubu Veliteľstva 1.mechanizovanej brigády v Topoľčanoch uskutočnil spoločenskovedný seminár za prítomnosti významných a zaujímavých hostí.

 

Po privítaní a úvodnom slove zástupcu veliteľa 1.mechanizovanej brigády (ďalej len „1.mb“) plukovníka Štefana Leju vystúpil pred príslušníkov prvej brigády jeden z priamych účastníkov 2.svetovej vojny a Slovenského národného povstania kapitán vo výslužbe Vladimír Strmeň. Zúčastneným vyrozprával nielen svoju 95-ročnú životnú cestu, ale i všetky útrapy z ozbrojeného povstania slovenského domáceho odboja počas druhej svetovej vojny, ktoré formovali históriu našej krajiny. „Vo vojne tečie krv, strieľa sa, ľudia umierajú, rozpadajú sa rodiny, ľudia prichádzajú o svoje domovy,“ poznamenal kapitán vo výslužbe Vladimír Strmeň.

 

Ďalším bodom programu bola náučná prednáška vedená historikom Jurajom Lepišom z múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Následne členovia z klubu vojenskej histórie Golian Banská Bystrica odprezentovali svoje poslanie a predviedli historické uniformy, či ukážky zbraní z 2.svetovej vojny. Neodmysliteľnou súčasťou seminára bolo aj premietanie krátkeho filmu Mlčanie, ktorý je poctou spomínanému vojnovému veteránovi. Na záver zástupca veliteľa 1.mb poďakoval hosťom za účasť a obdaroval ich Pamätným listom a mincou 1.mb.

 

Druhá svetová vojna dodnes predstavuje najrozsiahlejší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva a práve preto je dôležité poznať historické udalosti tohto obdobia. Ako poznamenal americký filozof George Santayana: „Kto nepozná minulosť, je odsúdený prežiť ju znova.“


Pripomíname si históriuPripomíname si históriuPripomíname si históriuPripomíname si históriuPripomíname si históriuPripomíname si históriuPripomíname si históriuPripomíname si históriuPripomíname si históriu

Autor: Ve1.mb , Foto: Ve1.mb - Dátum: 07.05.2024
Čítanosť: 330
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share