Preskocit navigáciu

Príprava OMLT tímu v Nemecku


Príprava OMLT tímu v Nemecku
Nadnárodná príprava príslušníkov Operačného výcvikového a styčného tímu (Operational Mentoring and Liaison Team – OMLT) pripravovaných na nasadenie do operácie ISAF v Afganistane pokračuje v dňoch 27. apríla až 11. mája 2010 v Spoločnom mnohonárodnom prípravnom stredisku (Joint Multinational Readiness Center – JRMC) v nemeckom meste Hohenfels. Výcvik pripravuje slovenskú časť OMLT tímu na nasadenie do Práporu bojového zabezpečenia ANA Kandak v Tarin Kowte.

Piati vojaci Ozbrojených síl Slovenskej republiky sú spolu vojakmi ozbrojených síl Nemecka, Belgicka, Chorvátska, Rumunska, Nórska, Poľska, USA, Maďarska a Afganistanu zaradení do výcviku na taktickej úrovni so scenárom a úlohami OMLT. Denný intenzívny výcvik zahŕňa štúdium základných informácií o krajine nasadenia, priestore operácie a samotnej operácie ISAF. V teoretickej časti prípravy si vojaci rozširujú vedomosti v oblastiach nástražných výbušných systémov používaných v priestore operácie, učia sa zaobchádzať z americkou výzbrojou, cvičia sa v riadení vozidiel, riadení delostreleckej podpory a v navádzaní leteckej podpory. Pri výcviku sa cvičiaci zdokonaľujú vo vojenskom rozhodovacom procese, vo vedení protipovstaleckých operácií ako i v spôsobe vedenia operácií v kultúrne rozdielnom prostredí.

V praktickej časti výcviku trénujú budovanie kontrolných dopravných bodov (Traffic control point – TCP), nacvičujú vedenie a riadenie konvojov. Pri konvojoch sa pripravujú na rôzne situácie, ktoré môžu počas nich nastať. Učia sa ako reagovať pri zasiahnutí konvoja nástražným výbušným systémom, pri streľbe z ručných zbraní a mínometných útokoch. Súbežne prebieha praktická príprava mentorov na štábne pozície OMLT, ktorí v rámci štábneho cvičenia pripravujú príslušníkov Afganskej národnej armády (ANA). Tím slovenských profesionálov je v rámci cvičenia včlenený do Nemeckého OMLT pre Prápor bojového zabezpečenia ANA (označovaný Kandak), pretože OS SR nevytvárajú celý OMLT. Počas cvičenia trénovali slovenskí vojaci komunikáciu s príslušníkmi ANA cez tlmočníka a riešili úlohy rozhodovacieho a plánovacieho procesu podľa štandardov NATO.

Výhody výcviku v zahraničí, ktorý v týchto dňoch vrcholí cvičením CULMEX (culmination excercise), potvrdil aj jeden z účastníkov cvičenia kapitán Miklan. „Medzi klady určite patrí nácvik práce v medzinárodnom prostredí s príslušníkmi ANA prostredníctvom tlmočníkov, výcvik na simulátoroch v činnostiach ktoré v OS SR nie je možne cvičiť (CAS - close air support, CFF - call for fire, Roll over - činnosť pri prevrátení vozidla), zvýšená miera reality praktického výcviku pri nácviku IED, VBIED a pri nácviku MEDEVAC s reálnym využitím vrtuľníka, povedal kapitán Miklan“

Príprava OMLT tímu v NemeckuPríprava OMLT tímu v NemeckuPríprava OMLT tímu v NemeckuPríprava OMLT tímu v Nemecku

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: kpt. Ing. Peter Chlebko - Dátum: 11.05.2010
Čítanosť: 24737
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share