Preskocit navigáciu

Generál Maxim ocenil záchrancu


Generál Maxim ocenil záchrancu

Dnes predpoludním náčelník Generálneho štábu OS SR prijal v priestoroch Siene cti a slávy v Kutuzovových kasárňach kapitána Miloša Karella z trenčianskej brigády bojového zabezpečenia.

„Počas výkonu funkcie náčelníka generálneho štábu som sa stretol s niekoľkými výnimočnými ľuďmi a pána kapitána Karella radím medzi nich. Som rád, že mám česť veliť takýmto vojakom. To čo urobil je pozitívnym príkladom pre ozbrojené sily a pre všetkých ľudí, ktorí v nich slúžia,“ povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim, ktorý kapitána Karella ocenil čestným odznakom ozbrojených síl 2. stupňa (strieborným) za záslužný čin záchrana ľudského života.

„V ľade niekto zúfalo volal o pomoc. Voda mala cez 0 stupňov. Nebolo na čo čakať, vstúpil som na ľad, ľahol som si na brucho, plazil som sa k topiacemu sa, komunikoval som s ním. Nakoniec sme sa plazili spolu k brehu, kde už čakali záchranné zložky. Následne mu záchranná služba podala adekvátnu prvú pomoc,“ opísal situáciu z marca kapitán Miloš Karell.

K udalosti došlo 5. marca 2018, keď kapitán Miloš Karell, ktorý pôsobí vo Veliteľstve brigády bojového zabezpečenia v Trenčíne, spozoroval počas cesty domov v čase osobného voľna, vo Váhu topiaceho sa chlapca, preboreného v ľade. S nasadením vlastného života sa po ľade priplazil k topiacemu sa 11 Alexejovi a zachránil ho z ľadovej vody. Tá dosahovala teplotu 0° C a na danom mieste vo Váhu mala hĺbku 3 – 4 metre, pričom topiaceho sa ohrozovali aj silné spodné prúdy.

Kapitána Karella následne ocenil aj minister obrany Peter Gajdoš počas slávnostnej ceremónie. „A aj tento skutok potvrdzuje, že profesionálni vojaci sú tu pre občanov Slovenskej republiky 24 hodín denne/7 dní v týždni,“ povedal šéf rezortu obrany.


Generál Maxim ocenil záchrancu Generál Maxim ocenil záchrancu Generál Maxim ocenil záchrancu

Autor: OOd NGŠ a KOd MO SR , Foto: OOd NGŠ - Dátum: 17.04.2018
Čítanosť: 5769
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share