V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov


V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov

V priestoroch Múzea SNP v Banskej Bystrici sa 9. februára uskutočnil slávnostný nástup príslušníkov Vojenskej polície. Konal sa pri príležitosti návratu prvých vojenských policajtov z operácie EUNAVFOR MED SOPHIA I a 27. výročia vzniku Vojenskej polície. Vojenských policajtov privítal štátny tajomník MO SR Marián Saloň, zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Pavel Macko a riaditeľ Vojenskej polície plukovník Michal Migát.
Na podujatí bol prítomný aj aj veliteľ Vojenskej polície Maďarskej republiky brigádny generál Sándor Mergancz, Ordinár OS a OZ SR Mons. František Rábek, zástupca veliteľa vzdušných síl brigádny generál Miroslav Lorinc, rodinní príslušníci vojenských policajtov, ktorí sa vrátili z operácie v Stredozemnom mori a ďalší hostia.
„Operácia EUNAVFOR MED Sophia bola prvou námornou operáciou, do ktorej sa Slovenská republika zapojila a to aj napriek tomu, že v rámci našich ozbrojených síl námorné sily vybudované nemáme. Avšak, výkony a pripravenosť členov našej prvej rotácie v Stredozemnom mori boli hodnotené veľmi pozitívne. Príslušníci operácie zvládli úlohy úspešne a vysoko profesionálne. Aj napriek tomu, že na operácii tohto typu nikdy predtým neboli,“ zdôraznil štátny tajomník MO SR SR Marián Saloň.
Veliteľ historicky prvej rotácie slovenských vojenských policajtov v spomínanej operácii nadrotmajster Ladislav Kováč po prevzatí ocenení pripomenul, že pomáhali obmedziť prevádzanie ľudí z afrických štátov do Európy v súvislosti s migračnou krízou. Slovenská zásahová jednotka má za obdobie svojho 6 mesačného pôsobenia v Stredozemnom mori za sebou celkovo 18 záchranných a kontrolných operácií. „Väčšia časť zásahov bola zameraná na získavanie informácií, ktoré by mohli viesť k rozpletaniu sietí nelegálnych činností a záchranu životov ľudí, ktorí sa ocitli v tiesni,“ poznamenal nadrotmajster Ladislav Kováč.
Od januára tohto roku pôsobí v tzv. "Boarding teame" na lodi pod nemeckým velením už druhá rotácia zložená z dvoch päťčlenných tímov, príslušníkov slovenskej Vojenskej polície, ktorá bude v Stredozemnom mori plniť úlohy medzinárodnej operácie EUNAVFOR MED Sophia do konca mája tohto roku.
Vojenská polícia si v priestoroch Múzea SNP v Banskej Bystrici pripomenula 27. výročie svojho vzniku. Jej riaditeľ plukovník Michal Migát pri tejto príležitosti vo svojom príhovore vyzdvihol prácu všetkých vojenských policajtov a poďakoval im za kvalitné plnenie úloh nielen na Slovensku, ale aj v zahraničných misiách a operáciách. Niektorí z nich boli za svoju prácu v radoch vojenskej polície ocenení.
Pamätnú medailu ministra obrany SR III. stupňa (bronzovú) dostal nadrotmajster Juraj Harušťák, kapitánka Henrieta Kollárik Deáková a rotmajsterka Markéta Kucserová. Vojenský kríž Za vernosť OS SR II. stupňa (strieborný) dostal podplukovník Marián Kudláč. Čestný odznak OS SR III. stupňa (bronzový) dostali majori: Marián Markus a Pavol Sálus, Odznak Náčelníka GŠ OS SR III. stupňa (bronzový) kapitán Róbert Bajzík a major Marek Hušek. Medailu Vojenskej polície II. stupňa (striebro) major Roman Savka (VP Trenčín), nadrotmajster Ondrej Bihari, rotmajster Peter Chladný (OVaK Vlkanová – Hronsek), medailu Vojenskej polície III. stupňa (bronz) dostal zamestnanec Emil Gažo (VP Trenčín), nadrotmajster Tomáš Hmeľár, poručík Ivan Šarina (OPV Bratislava), rotmajster Ivan Gajdoš, nadrotmajster Matúš Jonáš (OVP Prešov). Ocenenie si prevzali aj hostia za spoluprácu s Vojenskou políciou. Medzi nimi nechýbal ani štátny tajomník MO SR Marián Saloň, zástupca NGŠ OS SR generálporučík Pavel Macko, Mons. František Rábek, brigádny generál Sándor Mergancz či riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.


V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtovV Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtovV Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtovV Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtovV Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 2V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 2V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 2V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 2V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 3V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 3V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 3V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 3V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 4V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 4V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 4V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 4V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 5V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 5V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 5V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 5V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 6V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 6V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 6V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 6V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 7V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 7V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 7V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 7V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 8V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 8V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 8V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 8V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 9V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 9V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 9V Múzeu SNP v Banskej Bystrici ocenili vojenských policajtov 9

Autor: MO SRT Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 10.02.2018
Čítanosť: 8920
Verzia pre tlač

Skočiť na menu