Preskocit navigáciu

Deň boja za slobodu a demokraciu


Deň boja za slobodu a demokraciu

17. novembra sme si pripomenuli Deň boja za slobodu a demokraciu. Od roku 2001 je tento deň štátnym sviatkom Slovenskej republiky. Viaže sa k spomienke na študentskú demonštráciu v Prahe v roku 1989 pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva, ktorá predznamenala začiatok nežnej revolúcie. Pri tejto príležitosti sa pri Pamätníku umučených a popravených politických väzňov na cintoríne vo Vrakuni a pri Pamätníku železnej opony pod hradom Devín uskutočnili spomienkové stretnutia.

Spomienkové slávnosti sa začali za prítomnosti príslušníkov Čestnej stráže OS SR a Vojenskej hudby OS SR v doobedňajších hodinách na cintoríne vo Vrakuni.  Položením vencov prišli vzdať hold a úctu predseda NR SR Andrej Danko, minister obrany SR Peter Gajdoš v sprievode s generálnym tajomníkom služobného úradu Ministerstva obrany SR Jánom Hoľkom, zástupcovia diplomatického zboru, predstavitelia Bratislavského samosprávneho kraja a miestnej samosprávy, ako aj ostatná široká verejnosť.

Z dôvodu padajúcich skál z hradu Devín boli uzatvorené priestory pri Pamätníku Brána slobody. Napriek týmto komplikáciám spomienkové slávnosti  pokračovali pri Pamätníku železnej opony. Pietneho aktu sa zúčastnili predseda NR SR Andrej Danko, minister obrany SR Peter Gajdoš v sprievode s generálnym tajomníkom služobného úradu Ministerstva obrany SR Jánom Hoľkom, zástupcovia diplomatického zboru, predstavitelia Bratislavského samosprávneho kraja a miestnej samosprávy, predstavitelia štátnej správy, verejnej správy a samosprávy ako aj nemálo pamätníkov týchto časov. Dôstojnosť spomienkovej slávnosti umocnili príslušníci Čestnej stráže OS SR a Vojenskej hudby OS SR.

 


Deň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciuDeň boja za slobodu a demokraciu

Autor: rtm. Mgr. Štefan GAZDAGH , Foto: rtm. Mgr. Štefan GAZDAGH - Dátum: 20.11.2017
Čítanosť: 3563
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share